Thursday, 13 September 2012

PELAKON HANDAL, LIDAH BERCABANG !


"Tambuakarsaba di kasi tau yg keluarga si Lahirul Latigu ni dapat kelulusan Surat Beranak secara Daftar Lewat pada pertengahan tahun 1980-an. Selepas dapat kelulusan pada pertengahan tahun 1980-an, keluarga mereka berurusan di Jabatan Pendaftaran Negara untuk keluarkan Surat Beranak masing-masing. Cuba kunuk ba kamu Tinguk dua surat beranak ni. Tahun berapa lahir tapi tahun berapa dikeluarkan oleh JPN?


Ertinya, sebelum dapat kelulusan Surat Beranak secara Daftar Lewat pada pertengahan tahun 1980-an, keluarga ini tiada Surat Beranak atau IC! Ertinya dorang satu keluarga ni berstatus keluarga PATI.

Jadi, macam mana si Lahirul Latigu ni mengaku dapat kerakyatan Malaysia secara automatik waktu dia lahir pada 19 Julai 1976? Waktu itu ibunya belum dapat Surat Beranak lagi jadi macam mana mau bilang ibunya warganegara Malaysia waktu itu?

Lahirul mengasitau dalam Sabahkini.net pada 10 September 2012 begini:

mengikut Bahagian II [Perkara 14(1)(B)] Kewarganegaraan Melalui Kuat Kuasa Undang-Undang Bagi Orang Yang Lahir Pada Atau Selepas Hari Malaysia; Tertakluk kepada peruntukan Bahagian III Perlembagaan ini, orang yang berikut yang lahir pada atau selepas Hari Malaysia ialah warganegara melalui kuat kuasa undang-undang, iaitu:

"(a) tiap-tiap orang yang lahir di Persekutuan dan sekurang-kurangnya seorang daripada ibu bapanya pada masa kelahiran itu seorang warganegara atau bermastautin secara tetap di Persekutuan;"

"Dalam hal ini sudah cukup jelas bahawa saya adalah Warganegara Malaysia dan Anak Negeri Sabah kerana ibu saya adalah Anak Negeri Sabah berketurunan Murut."                                                     

Waktu si Lahirul lahir 19 Julai 1976, ibunya masih belum dapat Surat Beranak atau IC. Naa..jadi, siapa kunuk ibu yang berstatus warganegara waktu dia lahir? Mengkali dia ada ibu lain?
Suruh RCI siasat keluarga ini. Tambuakarsaba pasti  ibunya pun bukan original Murut sebab ada orang gitau yang ibunya ni pun orang Indonesia tapi dikasi IC Projek! 
Naa..Kesian ibunya yang tidak bersalah sebab gara-gara si Lahirul dia pun ikut susah.

Satu lagi, Tambuakarsaba mau suruh RCI check fail pendaftaran Lahirul di sekolah SK Bukau, SM St John, SMK Beaufort dan Universiti Utara Malaysia (UUM). Tambuakarsaba pasti bangsa si Lahirul tu Buton dan bukan Murut sebab bangsanya baru jak ditukarnya dalam rekod JPN!

Tambuakarsaba ada check di Jabatan Agama Sabah borang kahwin si Lahirul. Waktu dia kahwinpun bangsanya masih Buton. Itu yang dia tulis sendiri dalam borang permohonan kahwinnya.
Yang bikin terkejut lagi, waktu si Lahirul jadi Pegawai Kastam selama satu tahun, bangsanya dalam borang itu pun Buton juga.

Kalau ndak percaya, kenapa surat beranak adiknya bangsa Indonesia? Tambuakarsaba check di JPN adiknya sekarang bangsa Buton. Macam mana pula adik-beradik boleh jadi lain-lain bangsa? Memang ada yang ndak betul sama dokumen diri si Lahirul ni. Jadi, Tambuakarsaba minta RCI utamakan kes si Lahirul. Habis orang Islam di Sabah kena tipu.


Jadi, mau cakap apa lagi? Atau mau dikasi keluar semua baru kau mau mengakukah, Lahirul?"

7 comments:

 1. Komporm pati laaa ituuu. Apa lagi, kasi RCI tangkak sama dia.

  ReplyDelete
 2. Hahahaha.manada orang murut kerja toreh gatah d sabah. Betulll ka jugaktu murut? Atau mangaku murut. Shilakak la punya panipu. Ini anuar punya orang ni. Tinguklaaaaa INI KALI LAAA LAIN KALII.

  ReplyDelete
 3. Sekadar pandangan ya.. tidak bermaksud prejudis atau membela..

  serial no (no siri @ no pendaftaran) yg tertera adalah 273/78 dan 523/52.. dua angka yg terakhir iaitu 78 dan 52 adalah menunjukkan tahun sijil kelahiran didaftarkan.. ini adalah sistem yg digunakan sebelum ia ditukar kepada sistem yg tertera pada sijil kelahiran yg baru (kertas besar)...

  print screen surat beranak yg tertera di atas adalah cabutan baru (kemungkinan hilang, rosak dsb) yg dibuat pada 1987.. (1987 bukan bermaksud sijil ini didaftar atau dikeluarkan)..

  Date of issue of extract adalah tarikh cabutan..

  terima kasih.. ;)

  ReplyDelete
 4. Saudara yang dihormati. Kes Lahirul sudah disiasat JPN dan Sabahkini.net dan kita dapati dia anak negeri. Nombor cabutan sijil lahir ibunya bukan asas untuk menentukan dia warganegara kerana datuk neneknya adalah warganegara malaysia. Kita semakin hilang fokus dan suka mempersenda undang-undang. Salam Hormat.

  ReplyDelete
 5. Sewajarnya saudara baca buku IC PALSU Merampas Anak Sabah; Pengundi Untuk Disewa; IC Projek Agenda Tersembunyi Mahathir dan 007 Lelaki Malaysia Terakhir kerana kesemuanya belum pernah dicabar di mahkamah. Salam hormat.

  ReplyDelete
 6. Mutalib ni, siapa kasi makan dia, itu dia sokong... siapa tidak kasi makan itu dia kritik habis-habis

  ReplyDelete